30.3.17

Història d'Irene



Títol: Història d'Irene
Autor: Erri De Luca
Traducció d'Albert Pejó
Editorial: Bromera
120 pàgines

Sinopsi

Història d'Irene reuneix tres relats el primer dels quals dóna nom al llibre. Tots tres tenen en comú la presència del mar com a element important, font de vida i de salvació. 

En el primer relat, l'escriptor baixa a  nedar al capvespre a l'illa grega, i allà observa Irene, que surt a nedar cada nit i és amiga dels dofins. Irene no pot prescindir del mar perquè Irene és un ésser del mar, i també una noia de catorze anys que ha de ser mare. Ella vol explicar la seva història. És una història sorprenent i carregada de lirisme, molt bella, com una fàbula.

El segon relat narra la fugida de la guerra del pare de l'escriptor, que va escapar per mar a Capri, on va trobar la lllibertat i la pau.

En el tercer, un home vell que fa nosa fuig a l'espigó on té el seu racó especial, un lloc on pot prendre el sol davant del mar i ser ell mateix.

Què en penso

De les tres històries destaca per molts motius la primera, tot i que les altres dues també són excel·lents. 

Història d'Irene trobem una narració poètica i simbòlica, en la que l''autor exposa el seu pensament amb una prosa aspra i lírica al mateix temps, de frases mesurades i vocabulari precís i acurat. L'efecte és de sinceritat absoluta, de bellesa poètica i de profunditat. Història d'Irene és un relat ple de referències literàries i de la cultura clàssica, de llenguatge delicat, de sensacions i de matissos. També hi ha una mica de crítica social i política, que apareix de forma explícita i més intensa en els altres dos relats, que al seu torn contenen igualment elements poètics i lírics.

M'ha encantat, animeu-vos, no us decebrà. És d'una delicadesa i sensibilitat extraordinàries.





Em sembla que Erri de Luca és un autor imprescindible, que val la pena conèixer no només per la seva literatura sinó també per la seva vida,que és un exemple de compromís fins a les últimes conseqüències. Compartim o no les seves idees, la seva experiència és indestriable de la seva literatura. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per comentar.